בוקר אחד התעוררתם למשמע צעקות מחוץ לחלון ביתכם, ולאחר שיצאתם לבדוק על מה כל המהומה גיליתם כי כל השכנים שלכם בבניין עומדים בחוץ ומתבוננים על צינור מים שהתפוצץ בכניסה לבניין. כמובן שצינור המים שייך לבניין שלכם, ולכן אתם וכל השכנים אחראים על התיקון שלו. מכיוון שמדובר על בניין עם שכנים שלא כולם נחמדים, קיימת חלוקה בין הדיירים בנוגע לתיקון הצינור – חלק רוצים לתקן כאשר האחרים מתנגדים לכך בתוקף, ולא חושבים שהתיקון צריך להגיע מכיסם.
אז מה עושים במקרה כזה? אל מי ניתן לפנות כדי לטפל בבעיה ושלכולם יהיו מים זורמים בברזים?
מהו בית משותף?
ההגדרה של בית משותף היא בית שבו יש יותר משתי דירות, כאשר לכל דירה יש בעלות נפרדת עליה וכל חלקיה והיא שייכת לדיירים המתגוררים בה. ניתן לומר כי הגדרה של בית משותף שמוכרת לכולנו היא בניין, בו גרים דיירים בדירות הנמצאות אחת מעל השנייה ולכל אחד יש בעלות אישית על דירתו.
בנוגע לשאר חלקי הבניין כמו הלובי, החצר, המעלית או כל חלק אחר שאינו רשום כחלק מדירה בפנקס הבתים המשותפים – חלקים אלו הינם רכוש משותף של כל הדיירים בבניין, ועל כל אחד מהם לקחת אחריות לתיקון נזקי הצפה שנגרם לחלקי הבניין.
מיהו המפקח על בתים משותפים?
כדי לעשות סדר בכל הנוגע לבניינים משותפים ולמנוע סכסוכים בין שכנים, ישנו המפקח על בתים משותפים שתפקידו ליישב תביעות וסכסוכים בין הדיירים בבניין, וגם לקבוע כיצד יש לנהוג במקרים של חוסר הסכמה ביניהם.
ניתן להגיש תביעה למפקח באמצעות אחד מהדיירים או ועד הבית. התביעה צריכה לכלול באופן ברור את פרטי התובע והנתבע, תיאור המקרה וכל העובדות. במידת הצורך, יש לצרף גם את התקנון של הבניין במידה וקיים כדי להוכיח את הפרתו. כתב התביעה מוכרח להיות חתום על ידי שתי הצדדים, ויש להגיש אותו בארבעה עותקים – שתי עותקים יוגשו ללשכת המפקח האזורית, ושתי העותקים הנוספים ישמרו על ידי כל אחד מהצדדים המגישים את התביעה.